E-mail: info@bekesandaustralia.hu | Tel.: +36-30/943-25-41

Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete

Híreink

Így töltöttük együtt a kolbászt!

thumb1

Egyesületünk szépen helytállt a 21. Csabai Kolbászfesztiválon!

Pénteken Békésen járt az Ausztrál nagykövet!

thumb1

Tisztelt Tagtársak!

thumb1

Bizonyára értesültetek róla,hogy az idei Csabai Kolbászfesztiválon Ausztrália lesz a díszvendég.

Október 21.-én ausztrál barátaink két csapattal vesznek részt a kolbász gyúráson.

Természetesen az Ausztráliai És Békési Polgárok Egyesülete is indít csapatot remélve,hogy a hagyományokhoz híven jó helyezést érünk el,persze nem az eredmény a fontos, hanem a jó kedv ás,hogy jó hangulatban eltöltsünk együtt egy kellemes napot.

Egy ausztrál csapat a csarnokban gyúr,a másik pedig a mi csapatunkkal a Mokry sátorban.

Mindenkit várunk szeretettel,gyertek minél többen!

Külön értesítés helyett tisztelettel: Farkas László az egyesület titkára

Egymillió Békésről a gyermekmentőre

thumb1

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Juhász Zoltán az egyesület elnöke, Izsó Gábor Polgármester és Horváth Ferenc, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének elnöke adta át dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed gyermekorvosnak, a jótékonysági süteményvásárból befolyt összeget hétfőn délután Békésen.

Juhász Zoltán cukrászmester elmondta, példátlan összefogás jellemezte az akciót, a szakma, a megyei vállalkozók és a lakosság is egyöntetűen az akció mellé állt, amelyet ezúton is szeretne mindenkinek megköszönni.

Az összeget a gyermekmentő orvosi felszerelésére fordítják.

Jótékonysági süteményárusítás lesz Madzagfalván!

thumb1

Juhász Zoltán cukrászmester, a Békési és Ausztráliai Polgárok Egyesülete és a magyar cukrászszakma támogatásával szervezett akció bevételét a koraszülött mentő felszerelésére fordítja.

Széles szakmai összefogással, és nagyon sok szelet süteménnyel készülnek a cukrászok Madzagfalvára.

Az ország több neves cukrászdája és vállalkozása ajánl fel süteményt, köztük az idei győztes Ország tortáját készítő Horváth Cukrászda.

A jótékonysági akció fővédnöke Dr Kiss-Rigó László püspök lesz.

A pontos részleteket augusztus 20. után ígéri Juhász Zoltán.

Átadtuk a békési AUSZTRÁL PONTOT!

thumb1

Az eseményt a megyei sajtó is kiemelt figyelemmel kísérte, amíg a videós anyagokat is begyűjtjük, olvassátok, nézzétek meg az eddig született cikkeket:

Cikk
http://behir.hu/ausztral-sziget-bekesen/

Cikk
https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felavattak-bekesen-az-ausztral-pontot-907345/

Képsorozat
https://bekesmatrix.hu/cikk/84479_itt_a_pont_talpalattnyi_ausztralia/

Képsorozat
https://bekesmatrix.hu/cikk/84478_ausztral_pont_avatas/

Tisztelt Vendégeink! Kedves Tagtársaink, Barátaink!

thumb1

Szeretettel meghívunk és várunk mindenkit július 15-én, szombaton, a Széchenyi tér 4/2 szám alatt található Juhász Cukrászda belső teraszán, ahol megrendezésre kerül Ausztrál Napi rendezvényünk.

Programsorozatunk 11 órakor kezdődik, ezen a napon kerül felavatásra az első Ausztrál Pont emlékmű.

Kövessétek nyomon facebook oldalunkat, ahol hamarosan további részletekkel jelentkezünk!

Ne feledjétek július 15 Ausztrál Nap!!

Ausztrál emlékmű Békésen

thumb1

Békésen a Juhász Cukrászda mellett áll majd az ország első Ausztrál emlékműve, melyet a békési egyesület, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete épít Békés belvárosába.

A sziklákkal körbevett talapzaton egy márványba gravírozott Ausztrál térkép lesz látható, illetve zászlórúd emelkedik majd ki belőle, rajta természetesen az Ausztrál zászlóval.

Az egyesület a későbbiekben a távoli ország nemzeti ünnepeit is itt fogja köszönteni, de a cukrászda is szervesen fog kapcsolódni az Ausztrál Ponthoz.

Juhász Zoltán az egyesület elnöke hírportálunknak elmondta, az Ausztrál Pont az évek alatt kialakult baráti kapcsolatot, kötődést is jelképezi, azt a pozitív, segítő hozzáállást, amit eddig kaptak a nagykövetségtől és kint élő magyar honfitársaiktól.

Az ünnepélyes átadó után Dánfokon folytatódik a program, ahol az V. Ausztrál Napot rendezi meg az egyesület.

Kirándultunk :)

thumb1

Május 17-én egy jó hangulatú kiránduláson vettünk részt 33 fővel.

Budapestre látogattunk el ahol hajóra szálltunk és egy 1 óra 10 perces körrel megnéztünk fővárosunk Duna parti nevezetességeit, ami után megtekintettük a Citadellát ,és a Várkert Bazárt a várnegyeddel.

A nap rendkívül jó hangulatban telt minden résztvevő örömére.

AZNAC DAY – Bécsben járt az Ausztrál egyesület küldöttsége

thumb1

Ez alkalommal találkozhattak az új Ausztrál nagykövettel Dr.Brendon Hammer-rel és helyettesével, Alison Drury-vel.

Az egyesület küldöttsége, kiegészülve a Szegedi Kis István Református Gimnázium diákjaival meghívást kapott az AZNAC DAY –re melyet minden évben április 25-én tartanak a háborúkban elesett ausztrál és új-zélandi katonák emlékére, valamint a hazatérők tiszteletére.

Ezen a napon szálltak partra az ANZAC csapatok a Gallipoli félszigeten 1915-ben. A Dardanellák ostroma során 87 ezer török és 44 ezer antant katona vesztette életét. Utóbbiból 8 500 fő ausztrál és 2 721 új-zélandi volt.

A megemlékezésekre először 1916-ban került sor, azóta azonban az ANZAC-nap számos változáson ment keresztül. Leginkább háborús emlékműveknél tartják, de a külföldön élő, tartózkodó emberek is megemlékeznek az egykori hősökről.

A Bécsben működő Ausztrál nagykövetség folyamatosan ápolja a kapcsolatot a békési egyesülettel.

Találkozó

thumb1

A közelmúltban találkoztunk Budapesten Dr. Nagy Károllyal az Ausztrália Magyar Baráti Kör elnökével.

Jelenlétével megtisztelt Heider Csilla a Magyar-Ausztrál-Új-Zélandiai Társaság elnöke.

A három egyesület megegyezett hogy segítjük egymást a közös célok eléréseben.

Kirándulást szervezünk!

thumb1

Kedves Tagtársunk!

Amint az éves programunkban szerepel 2017. május 17-ére hajókirándulással egybe kötött autóbuszos kirándulást szervezünk Budapestre.

A kirándulás akkor gazdaságos, ha legalább 30 fő jelentkezőre számíthatunk, ezért lehetőség van arra, hogy elhozd párodat, ismerőseidet.

Program:

  • Indulás Békésről reggel 6 órakor a katolikus templom mögötti parkolóból.
  • Utazás a Mezőberény-Szolnok-Budapest útvonalon.
  • Megérkezés után az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél beszállás a Dunayacht nevű sétahajóba. A hajóút kb.1-1 ½ órás. Útvonal: Margit-sziget, Lánchíd, Erzsébet híd, Petőfi híd, Szabadság híd, Rákóczi híd, Erzsébet híd.
  • A Citadelláról megtekintjük Budapest látképét
  • A felújított Várkert bazárban teszünk egy sétát, ahol sok az érdekes látnivaló.
  • Kb. délután 5-kor indulás Békésre.

A részvételi díj tagoknak 6.000.-Ft, vendégeknek 7.000.-Ft, amely tartalmazza a hajójegy árát is. Az étkezésről mindenki maga gondoskodik.

Jelentkezni a részvételi díj befizetésével április 30-ig lehet a Juhász cukrászdában a Kalász soron Juhászné Marikánál (30/5559240), vagy Farkas Lászlónál a Karacs u. 1. szám alatt (30/943 47 41).

Kérünk, hogy járulj hozzá programunk sikeréhez és jelentkezz!

Sikeresen bővíti kapcsolatait az Ausztrál egyesület

thumb1

Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért felelős államtitkárral és Dankó Béla, Békés és térsége országgyűlési képviselőjével tárgyalt Budapesten Juhász Zoltán, az egyesület elnöke.

Juhász Zoltán hírportálunknak elmondta, az egyesület számára folyamatosan keresik az új kapcsolatokat, lehetőségeket, ebben kértek segítséget.

Ausztrál – magyar vendégek jártak Békésen

thumb1

A Magyar-Ausztrál-Új Zélandia Társaság vezetői jártak Békésen látogatóban az Ausztrál egyesület elnökénél.

Heider Csilla és fia Dr. Heider Márk hasonlóan elhivatottak az országok kapcsolatainak ápolásában és a jövőben szeretnének kapcsolatot kiépíteni a békési egyesülettel.

Közgyűlést tartott az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete

thumb1

Farkas László, a Közgyűlés levezető elnöke köszöntötte a megjelenteket. Megválasztották a közgyűlés jegyzőkönyvvezetőjét és a jegyzőkönyv hitelesítőket, majd elfogadták a napirendi pontokat. Elsőként az elnöki beszámoló következett, amit Juhász Zoltán elnök terjesztett a közgyűlés elé. Kiemelte, hogy a tagság nagyon aktív, ez megmutatkozik a teljesítményekben is. Részletesen ismertette az Egyesület 2016. évi tevékenységét, majd ismertette a 2017. évi program tervezetet.

Jeneiné Batizi Julianna gazdasági vezető beszámolójából kiderült, hogy az egyesület nagyon jól gazdálkodott az elmúlt évben. Egyhangú szavazással elfogadták a 2016. évi tevékenységi, - pénzügyi beszámolókat, valamint a 2017. évi programtervezetet. Hozzászólások sorát Izsó Gábor polgármestert nyitotta meg, javaslatát a közgyűlés elfogadta. A közgyűlést kötetlen baráti beszélgetés követte.

Meghívó

thumb1

Az Egyesület Vezetősége 2017. február 10-én (péntek) 17.00 órára a Békés Civil Szervezettek Házába (5630 Békés, Hőzső u. 4. bejárat a Libazug u. felől) az Egyesület évi soros közgyűlését összehívja, amelyre az Egyesület tagjait, képviselőit és minden érdeklődőt tisztelettel meghívjuk.

Meghívó

(kattintásra megnyílik)

Elbúcsúztunk David Lewistől

thumb1

Elbúcsúztunk David Lewistől is. Ő is visszatér Ausztráliába. Sajnáljuk, jó támogatónk volt. Bízunk benne az utódja is az lesz.

Természetesen nagyon sokat köszönhetünk Patríciának is aki nagyon szívén viseli az egyesületünk jövőjét. Sokat segít Bécsből.Köszönjük.

Elindult új weblapunk!

thumb1

Ráfért már egy tatarozás és felújítás az egyesület oldalára, most már mobilbarátok is vagyunk!

Még nincs minden tartalom fent, de most már a kor követelményeinek megfelelő weblappal mutathatjuk be az egyesület munkáját mindenkinek!

Ott voltunk a 20. Csabai Kolbászfesztiválon!

thumb1

Sajnos idén nem lettünk helyezettek, de feltűnést keltettünk zászlóinkkal!

Ha helyezés nem is sikerült, sokan odajöttek asztalunkhoz érdeklődni egyesületünkről! Jól éreztük magunkat a 20. Csabai Kolbászfesztiválon, ahol az egyesület kolbászát is elkészítettünk. Évek óta hagyományosan éves programunk része a közös gyúrás!

Elbúcsúzott a nagykövet

thumb1

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete David Stuart ausztrál nagykövet búcsúfogadására kapott meghívást.

Budapesten a Festetics Palotában tartott zártkörű rendezvényen Juhász Zoltán elnök vezetésével vett részt az egyesület vezetősége.

Ausztrál Nap Dánfokon

thumb1

Egyesületünk a Békés melletti Dánfoki Üdülőközpontban tartotta harmadik alkalommal megrendezett Ausztrál Napját!

Az eseményről készült videót ezen a linken láthatjátok!

Tisztújító közgyűlés az Ausztráloknál!

thumb1

Juhász Zoltán marad az elnöke az Ausztráliai és Békési Polgárok egyesületének, új vezetőségi tagokat választottak.

Juhász Zoltán vezeti továbbra is az Ausztráliai és Békési Polgárok egyesületét. Az elnökség tagjai lettek Békefi Lászlóné, D Nagy Gábor, Liszkai Gábor, elnökségi tagok maradtak Barkász Sándor, Farkas László és Izsó Gábor. Az egyesület tiszteletbeli elnöke továbbra is Dr Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Az egyesület már javában szervezi július 30-ra, Dánfokra tervezett világtalálkozóját.

Ismét Bécsben jártak az Ausztrál Egyesület tagjai

thumb1

Április 25-én Bécsben az Ausztrál nagykövet David Stuart meghívására Anzac Day megemlékezésen vettek részt az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének tagjai.

A programban közösen emlékeztek a nagykövetség ünnepségén majd állófogadáson vettek részt a nagyköveti rezidencián. Az egyesület küldöttségét elkísérték a Szegedi Kis István Református Gimnázium és a Tisza Kálmán Szakképző diákjai is. A buszt a Szegedi Kis István Gimnázium biztosította, melyet ezúton is köszönnek az egyesület tagjai. Az egyesület május 6-án 17 órától tartja közgyűlését a Békési Civilházban.

Átadták a városnak a defibrillátort!

thumb1

A Juhász Zoltán cukrászmester az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete, 13 cukrászmester továbbá a Viharsarki Motorosok Barti Köre, támogató vállalkozók és a Békési Motorosok Baráti köre nevében adta át az életmentő eszközt.

Amint arról korábban már írtunk, szeptemberben, a Madzagfalvi Napok alatt tartott jótékonysági süteményvásár, a Motoros körök, vállalkozók és magánszemélyek támogatása segítségével gyűlt össze az a közel félmillió forintnyi adomány, melyből megtudták vásárolni a defibrillátort. Mint azt Juhász Zoltán elnök elmondta, további pénzösszeggel egészítették ki az adományt, hogy a készülék ne csak felnőttek, hanem gyermekek újraélesztésére is alkalmas legyen. A készüléket a város részéről Izsó Gábor polgármester vette át és elmondta, hogy a defibrillátor ősztől tavaszig a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban lesz, majd tavasztól a szezon végéig Dánfokon áll rendelkezésre.

SIKERÜLT! Néhány óra alatt összegyűlt a defibrillátor ára!

thumb1

440 000 forint adomány gyűlt össze ma délután a 13 cukrász által összeadott 1300db sütemény eladásából!

Juhász Zoltán cukrászmester ezúton is szeretné megköszönni mindenkinek, így a sütemények készítőinek, Madzagfalva lakosságának a páratlan összefogást, az adományokat! A defibrillátort átadásáról is természetesen beszámolunk!

A bécsi nagykövet első helyettesével tárgyaltak a békésiek

thumb1

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének küldöttségét David Lewis fogadta Budapesten.

Az ismerkedő látogatás kapcsán az egyesület számos meghívást adott át, köztük a Csabai Kolbászfesztivál gyúrócsapatába és az egyesület idei rendezvényeire. Juhász Zoltán elnök hírportálunknak elmondta, újabb lépést tettek az egyesület érdekében és számos további közös programot terveznek majd a jövőben együtt.

Dr Kiss-Rigó Lászlót köszöntötték Szegeden.

thumb1

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének tiszteletbeli elnöke és támogatója születésnapjára hívta meg a vezetőséget.

A Szegedi Dómot festette meg Csuta György festőművész az egyesület ajándékaként Dr Kiss-Rigó László püspöknek, melyet nagy örömmel és köszönettel fogadott. A püspök úr ebédre invitálta a békési egyesület tagjait, ahol többek között személyes támogatásáról biztosította tervezett jótékonysági akciónkat, melynek célja egy defibrillátor beszerzése Békésre. Szó esett még az egyesület idei programjairól, terveiről és a Július 11-re tervezett világtalálkozó részleteiről is.

Ismét kenguru kolbászt készítenek a békési egyesület tagjai!

thumb1

Rajthoz áll a kolbászgyúráson az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete is, amely ezúttal is egészen egyedi különlegességgel készül a Csabai Kolbászfesztiválra.

Előreláthatólag a szervezet 15 tagja vesz majd részt a programon. Öten, köztük dr. Kiss-Rigó László megyés püspök, John I. Charody ausztrál üzletember, illetve szintén a távoli földrészhez kötődő barátai alkotnak majd csapatot Juhász Zoltánnal, az egyesület elnökével. A rendezvényre elkészül a szervezet saját pálinkája is, amelyet erre az alkalomra főzet ki az egyesület.