International Festival Bazaar

2018. december 15-én 51. alkalommal került megrendezésre az International Festival Bazaar Bécs városában.

img 20181216 093127633622EC 6121 3BE7 709B 6B36CDAC9738

A rendezvényt az ENSZ Women’s Guild szervezete rendezi meg évente egyszer jótékonysági céllal. A United Nations Women’s Guild-et 1967-ben alapították az osztrák fővárosban. Több mint 500 tagja a világ 100 különböző országából származik. Tagjai olyan hölgyek lehetnek, akik vagy saját maguk dolgoznak az ENSZ valamelyik szervezeténél, vagy férjük az ENSZ munkatársa. A szervezet tevékenységének középpontjában megalapítása óta a karitatív tevékenység áll. Nagy hangsúlyt fektetnek a nehéz helyzetben lévő gyermekek támogatására, a világ különböző pontján több gyermekprojektet finanszíroznak.

Legjelentősebb programjuk az évente megrendezésre kerülő International Festival Bazaar. Az eseményen idén 80 ország vett részt, akik a saját nemzeti ételeik és italaik árusításából befolyt pénzösszeget jótékonysági célra ajánlották fel.

Az idei rendezvényre meghívást kapott az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete. Az egyesület tagjai a Bécsben működő ausztrál nagykövetség munkatársainak segítettek az ausztrál és új-zélandi nemzeti ételek és italok árusításában. A nemzeti ételek között szerepelt a két nemzet által legnagyobb becsben tartott különlegességük, a Pavlova is. Az édességet az orosz balerináról, a 20. század ünnepelt sztárjáról Anna Pavlováról nevezték el, aki több alkalommal vendégszerepelt Ausztráliában és Új-Zélandon. A művésznő 1926-os turnéja után született meg a Pavlova receptje. Az édesség a mai napig Ausztrália és Új-Zéland kedvenc desszertje, a bécsi rendezvényen is nagyon kelendő volt, 600 darab fogyott el belőle. Az ausztrál stand másik nagy népszerűségnek örvendő különlegessége a sárgarépa torta számított. A nagykövetség a torták elkészítésére az egyesület elnökét, a cukrászmester Juhász Zoltánt kérte fel. A torták tetejét aboroginal motivumokat ábrázoló ostyákkal látták el. Az édességek mellett a legfontosabb ausztrál nemzeti ételek és italok is szerepeltek a nagykövetség kínálatában.

A jótékonysági akció nagyon sikeresnek bizonyult, a résztvevők elégedettek voltak a bevétellel.

 Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete az elmúlt 7 évben elkötelezte magát a jótékonysági tevékenység mellett, több alkalommal támogatta a Békés Megyei Központi Kórház Gyermekosztályát. A kórházzal való további együttműködés céljai között szerepel, s ebben már több alkalommal segítséget kapott az ausztrál nagykövetség munkatársaitól is.