Országjáró

A Kossuth Rádió Országjáró műsora szeptember hónapban Békés megyébe látogatott.

image001 1

A műsor készítői a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobuszával, valamint Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökével hétről-hétre Magyarország különleges tájait barangolják be, s az adott tájegység kulturális és gasztronómiai értékeit mutatják be. A kétnapos program során a Körös-menti települések közül Békés, Doboz és Mezőberény kapott arra lehetőséget, hogy saját kincseit a rádióhallgatók elé tárja.

„A békési cukrászmester, aki a kenguruk földjére is elvitte a pálinka üzenetét” hangzott a műsor beharangozójában. Az említett cukrászmester Juhász Zoltán, a békési Juhász Cukrászda alapítója, aki egyben az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke is. Az Országjáró műsor célja többek között olyan helyi lakosok bemutatása, akik „kitűnnek környezetükből, szívesen tesznek lakóhelyükért, közösségükért. Apró, de gyakran nem hétköznapi tetteikkel dolgoznak a vidék életben maradásáért.” A 2011-ben alapított egyesület elnöke a műsorban elmondta, hogy miért éppen Ausztrália oly fontos számára, illetve beszámolt az egyesület tevékenységéről és terveiről is.

Békés gasztronómia különlegességei közé tartozik a Juhász Cukrászda által megálmodott Jantyik torta. A város 2014-ben ünnepelte híres szülötte, Jantyik Mátyás festőművész születésének 150. évfordulóját. E nemes alkalomból kérte fel Izsó Gábor, Békés Város akkori polgármestere Juhász Zoltán cukrászmestert egy, a művészről elnevezett speciális torta elkészítésére. Így született meg az azóta is a cukrászda különlegességei közé tartozó Jantyik torta, amelyet az Országjáró műsor számára a cukrászmester fiával, ifjabb Juhász Zoltánnal együtt készített el és mutatott be.