Szeretet, barátság, segítőkészség

„Szeretet, barátság, segítőkészség” fogalmazta meg az Ausztrália és Békési Polgárok Egyesületének mottóját a civil szervezet elnöke, Juhász Zoltán. S valóban, a kilenc éve működő egyesület tevékenységének a középpontjában az ausztrál-magyar kapcsolatok ápolása, a Bécsben található nagykövetséggel való szoros kapcsolat kiépítése mellett a jótékonysági tevékenység folytatása áll.

img 20190929 1224054C6115E7 0E34 3855 CFF4 ED662F4FF13F

Az elmúlt évek során az egyesület többször támogatta a Békés Megyei Központi Kórház Gyermekosztályait. Két alkalommal szervezte meg az „Együtt gyermekeinkért” jótékonysági estet, amelynek teljes nyereségét a BMKK Gyermekosztályainak ajánlotta fel. Az egyesület 2018-ban 1 millió forintot, 2019-ben 1,3 millió forintot adhatott át támogatásként a kórház gyermekosztályai részére.

Az I. és II. Ausztrál Jótékonysági Est fővédnöke ausztrál részről, Dr. Brendon Charles Hammer nagykövet úr, magyar részről az egyesület tiszteletbeli elnöke, Dr. Kiss-Rigó László püspök úr, míg az esemény védnöke Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár úr volt.

Államtitkár úrnak köszönhetően az egyesület elnöke, Juhász Zoltán és Békés alpolgármestere, Vámos Zoltán a karácsonyi ünnepek alkalmából 200 000 forint értékű adományt (3 televíziókészüléket) adtak át a Békés Megyei Központi Kórház Gyermekosztályának.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-ben, Fekete Péter kezdeményezésére elindította a Lázár Ervin programot, amelynek célja, hogy minden általános iskolás tanuló évente egyszer eljuthasson egy színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, ennek keretében Vámos Zoltán, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ tanára, illetve az egyesület tagja 10 darab, a Fővárosi Nagycirkuszba szóló családi belépőt ajándékozott a kórház gyermekosztályának.

A felajánlott 200 000 forint értékű adománnyal együtt 2019-ben az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete 1 500 000 forinttal támogatta a BMKK Gyermekosztályát.

Az I. és II. Ausztrál Jótékonysági Est sikere nagymértékben köszönhető azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek illetve szervezeteknek, akik a Békés városán túlnyúló összefogás keretében adományaikkal támogatták a két jótékonysági rendezvényt.

Az egyesület a jótékonysági akciók keretében már több alkalommal kapott segítséget a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületétől. Mindkét jótékonysági esten a cukrász szakma két-két asztaltársasággal képviseltette magát. Horváth Ferenc, illetve Erdélyi Balázs, az Ipartestület korábbi és jelenlegi elnöke személyes jelenlétével is megtisztelte a rendezvényt.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke az elmúlt évben látogatást tett a Békés Megyei Központi Kórházban, hiszen az egyesület a cukrászok segítségével 1 040 000 forinttal támogatta a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt. Juhász Zoltán elnök úr kezdeményezésére cukrászok az ország minden tájáról több mint 2500 szelet süteményt ajánlottak fel e nemes célra. A sütemények értékesítését az egyesület vállalta fel, s az így befolyt összeggel járult hozzá a mentőautó megvásárlásához.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete idei jótékonysági tervei között szerepel az International Festival Bazaaron, az ENSZ Women’s Guild nevű szervezetének jótékonysági rendezvényén való részvétel. 2018-ban az egyesület az ausztrál és új-zélandi standot támogatta, idén az ausztrál stand mellett egy saját magyar standdal Magyarországot is szeretné képviselni, bemutatva a magyar gasztronómia különlegességeit. Ennek megvalósításában az egyesület nagy segítséget kap Dán Károly, Magyarország Bécsbe akkreditált ENSZ Nagykövet úr feleségétől, Dán-Kacskó Fruzsinától, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökétől, Prohászka Bélától, valamint neves mestercukrászoktól és cukrászmesterektől.

Balogh László (Kézműves és Százéves Cukrászda, Gyula), az „Országtorta alkotó” Zila László, akinek tortája eddig öt alkalommal nyerte el az Ország Tortája címet (Zila Cukrászda, Krisztina Kávéház és Étterem, Budapest) és Juhász Zoltán (Juhász Cukrászda, Békés) cukrászok 400-400 szelet süteményt ajánlottak fel a jótékonysági rendezvényre. A rendezvényen befolyt pénzösszegből gyermekprojekteket támogat az ENSZ Women’s Guild szervezete. 2019-ben az egyesület a Békés Megyei Központ Kórházzal közösen pályázatot nyújtott be, annak érdekében, hogy a jótékonysági rendezvényen befolyt pénzösszegből a kórház gyermekosztálya is részesüljön támogatásban.

Az egyesület már évek óta együttműködik a Békés Megyei Központi Kórházzal. A jótékonysági események mellett az egyesület ausztrál tagjainak és vendégeinek, valamint a nagykövetség több alkalmazottjának lehetősége volt bepillantást nyerni az intézmény működésébe dr. Becsei László, főigazgató-főorvos úr, valamint dr. Kövesdi József osztályvezető főorvos úr segítségével.

Az egyesület ausztrál vezetőségi tagja, Sean Falli 2018-ban Budapesten ausztrál jótékonysági vacsorát szervezett, melynek nyereségét (400 000 forintot) szintén a kórház gyermekosztálya részére ajánlotta fel.

„Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”

A Teréz anya által megfogalmazott gondolatot szem előtt tartva az egyesület az elmúlt években elkötelezte magát a jótékonysági tevékenység mellett, a jövőben az ausztrál-magyar kapcsolatok ápolása mellett továbbra is célkitűzésének tekinti eme tevékenység folytatását.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete 2020. szeptember 26-án (szombaton) a Békés Városi Sportcsarnokban rendezi meg a III. Ausztrál Jótékonysági Estet szintén a Békés Megyei Központi Kórház Gyermekosztálya javára.